dissabte, 26 de juliol del 2014

CERERIA GALLISSÀ (1826)

localització: Carrer del Cardenal Casañas 5
La Cereria Gallissà va ser fundada al carrer Riera del Pi nº 5 (actualment carrer del Cardenal Casañas) per Mariano Gallissá i Amat l'any 1826, encara que la data de creació de l'empresa, en una ubicació diferent, és probablement anterior en aquesta. Des d'aleshores, el negoci ha anat passant de pares a fills  fins arribar als nostres dies.

La Cereria Gallisà fue fundada en la calle Riera del Pi n º 5 (actualmente calle del Cardenal Casañas) por Mariano Gallissà y Amat en el año 1826, aunque la fecha de creación de la empresa, en una ubicación diferente, es probablemente anterior. Desde entonces, el negocio ha ido pasando de padres a hijos hasta llegar a nuestros días.

divendres, 25 de juliol del 2014

FOTOGRAFIA DAGUERRE (1915)

localització: carrer de Sants 78
Estudi fotogràfic situat al número 78 del carrer de Sants de Barcelona. Es tracta d'un edifici únic a Barcelona construït expressament com a taller de fotografia. L'estudi encara és propietat de la tercera generació de la família Bonet-Tapia. El Daguerre de Sants destaca perquè és un edifici construït especialment com a estudi fotogràfic.  En aquella època d'altres pioners de la imatge com Fructuós Gelabert, Martí Serra o Clemente Garcia s'havien establert al barri ded Sants. L'estudi Daguerre comptava amb un vestíbul, una sala d'espera, magatzem i retocador. A la part posterior del local es trobava la galeria i el laboratori fotogràfic. Els seus principals clients provenien de l'Estació de Sants, gent que arribava i marxava de la ciutat. En els millors moments del negoci hi van arribar a treballar 15 persones.
Estudio fotográfico situado en el número 78 de la calle de Sants de Barcelona. Se trata de un edificio único en Barcelona construido expresamente como taller de fotografía. El estudio aún es propiedad de la tercera generación de la familia Bonet-Tapia. El Daguerre de Sants destaca porque es un edificio construido especialmente como estudio fotográfico. En aquella época, otros pioneros de la imagen como Fructuós Gelabert, Martí Serra o Clemente Garcia se habían establecido en el barrio de Sants. El estudio Daguerre contaba con un vestíbulo, una sala de espera, almacén y retocador. En la parte posterior del local se encontraba la galería y el laboratorio fotográfico. Sus principales clientes provenían de la Estación de Sants, gente que llegaba y se iba de la ciudad. En los mejores momentos del negocio llegaron a trabajar 15 personas.

dijous, 24 de juliol del 2014

MANANTIAL DE SALUD (1923)

localització: Botiga del carrer dels Mercaders 7, Barcelona
Al Manantial de Salut es dediquen des de fa quatre generacions a l'estudi, la divulgació i la venda de plantes medicinals i productes naturals. A les seves botigues també es pot trobar una àmplia gamma de complements dietètics o aliments naturals procedents d'agricultura ecològica. Un dels seus trets diferencials però, es el tracte familiar i el consell personal que et donen quan planteges un problema de salut.


En el Manantial de Salud se dedican desde hace cuatro generaciones al estudio, la divulgación y la venta de plantas medicinales y productos naturales. En sus tiendas también se puede encontrar una amplia gama de complementos dietéticos o alimentos naturales procedentes de agricultura ecológica. Sin embargo, uno de sus rasgos diferenciales es el trato familiar y el consejo personal que recibes cuando planteas un problema de salud.




dimecres, 23 de juliol del 2014

CAFÈ DE L'ÒPERA (1929)

localització: La Rambla 74, Barcelona
 Aquest local inicia la seva activitat restauradora a la fi del segle XVIII com a  taverna-hostal i punt de sortida dels carruatges cap a pobles de la comarca i altres ciutats com Saragossa o Madrid. Amb la inauguració, l'any 1847, del "Gran Teatre del Liceu", modifica la seva activitat i es converteix en una famosa xocolateria de tall i estil vienès. Actualment es conserven els miralls (col·lecció única) i alguns vestigis de la decoració, sota els ornaments actuals. A finals de l'any 1928, els avantpassats dels actuals propietaris, adquireixen l'establiment i seguint la tendència de l'època, es reforma en estil modernista, encara que amb certs matisos neoclàssics. Inaugurat a principis de 1929 ja com "Cafè de l'Òpera" no ha cessat la seva activitat des de llavors, ni tan sols durant la Guerra Civil. El local ha estat restaurat recentment per l'arquitecte Antoni Moragas i forma part del patrimoni històric de la ciutat.

 Este local inicia su actividad restauradora a finales del siglo XVIII como tasca-hostal y punto de salida de los carruajes hacia pueblos de la comarca y otras ciudades como Zaragoza o Madrid. Con la inauguración en 1847 del “Gran Teatre del Liceu”, modifica su actividad y se convierte en una afamada chocolatería de corte y estilo vienés. Actualmente se conservan los espejos (colección única) y algunos vestigios de la decoración, bajo los ornamentos actuales. A finales del año 1928, los antepasados de los actuales propietários, adquieren el establecimiento y siguiendo la tendencia de la época, se reforma en estilo modernista, aunque con ciertos matices neoclásicos.  Inaugurado a principios de 1929 ya como “Cafè de l´Òpera” no ha cesado su actividad desde entonces ni siquiera durante la Guerra Civil. El local ha sido restaurado recientemente por el arquitecto Antoni Moragas y forma parte del patrimonio histórico de la ciudad.


dimarts, 22 de juliol del 2014

CASA GISPERT (1851)

localització: Carrer dels Sombrerers 23, Barcelona
L’any 1851, al cor de Barcelona, el senyor Josep Gispert, metge de Centelles, va fundar la Casa Gispert i al nom de família hi va afegir l'ofici, Mestres Torradors. Era un magatzem de productes colonials que amb la marca "SABOR" comercialitzava a l’engròs, cafè, te, cacau, espècies i safrà procedents de les Amèriques. Més tard, la Casa Gispert es va especialitzar en la torrefacció de cafè i fruita seca.
Actualment la botiga és una autèntica delícia. Manté l’antic forn de llenya, únic a Europa, que entre els ferros guarda el caliu de les brases. El mobiliari és l’original: el taulell d’una peça, les prestatgeries de fusta, els calaixos arrenglerats i les senalles d’espart que mostren els torrats calents i fumejant.
L’any 1999, la prestigiosa associació francesa Les Gourmands Associés va atorgar a París el premi "Coq d’Or" a la Casa Gispert. La distinció premia l’excepcional qualitat dels productes d'aquest establiment, i el reconeix com un dels 10 millors artesans alimentaris d’Europa.
Avui, després d’un segle i mig d’història, conèixer la Casa Gispert, permet al visitant gaudir d’una botiga que no ha perdut els seus orígens.


En el año 1851 y en el corazón de Barcelona, el señor Josep Gispert, médico de Centelles, fundó la Casa Gispert y al nombre de la familia, añadió el oficio, Maestros Tostadores. Era un almacén de productos coloniales que con la marca "SABOR" comercializaba al por mayor, café, té, cacao, especias y azafrán procedentes de las Américas. Más tarde, la Casa Gispert se especializó en la torrefacción de café y frutos secos. Actualmente la tienda es una auténtica delicia. Mantiene el antiguo horno de leña, único en Europa, que entre los hierros guarda el calor de las brasas. El mobiliario es el original: el mostrador de una pieza, las estanterías de madera, los cajones alineados y las cestas de esparto que muestran los tostados calientes y humeantes. En 1999, la prestigiosa asociación francesa Les Gourmands Associés otorgó en París el premio "Coq d'Or" a la Casa Gispert. La distinción premia la excepcional calidad de los productos de este  establecimiento, y lo reconoce como uno de los 10 mejores artesanos alimentarios de Europa. Hoy, después de un siglo y medio de historia, conocer la Casa Gispert, permite al visitante disfrutar de una tienda que no ha perdido sus orígenes.

dilluns, 21 de juliol del 2014

LONDON BAR (1910)

localització: Carrer Nou de la Rambla 34
El London Bar està situat al bell mig del barri del Raval de Barcelona.  
Des què es va inaugurar l'any 1910, ha estat lloc de pelegrinatge  
d'artistes com Dalí, Picasso, Antonio Gades o els fundadors
components del Circ Raluy. La seva decoració modernista s'ha 
mantingut i això li dona un caràcter personal i diferenciat de la  
majoria de bars de la ciutat.
El London Bar está situado en las entrañas del barrio del Raval 
de Barcelona. Desde que se inauguró en 1910, ha sido un lugar 
de peregrinaje de artistas como Dalí, Picasso, Antonio Gades o 
los fundadores y componentes del Circo Raluy. Su decoración 
modernista se ha mantenido y esto le otorga un carácter personal 
y distinto a la mayoría de bares de la ciudad.

dissabte, 19 de juliol del 2014

dilluns, 14 de juliol del 2014

225 ANYS DE SOMNIS

localització: Plaça de la Concòrdia i Assemblea Nacional, Paris

El 14 de juliol de 1789, dia en què la Bastilla és presa per assalt pels parisencs, és considerat com  el començament de la Revolució Francesa. 
Un fet que va canviar la història i que va significar la fi de l'antic règim.

dissabte, 12 de juliol del 2014

divendres, 11 de juliol del 2014

dijous, 10 de juliol del 2014

dimecres, 9 de juliol del 2014

dimarts, 8 de juliol del 2014

dilluns, 7 de juliol del 2014

EL COSTAT FOSC (La Pedrera 1)

localització: Terrat de la Casa Milà (1910) d'Antoni Gaudi. Passeig de Gràcia, Barcelona


El geni creatiu i visionari d'Antoni Gaudí no tenia límits. Aquesta setmana us proposo una petita visita per les modernistes xemeneies que aquest gran arquitecte català va construir fa més de cent anys per a la Casa Milà del Passeig de Gràcia de Barcelona, i que jo, amb una interpretació agosarada, he identificat amb una futurista saga cinematogràfica.

El genio creativo y visionario de Gaudí no tenía límites. Esta semana os propongo una pequeña visita por las modernistas chimeneas que este gran arquitecto catalan construyó hace más de cien años, para la Casa Milà del Passeig de Gràcia de Barcelona, y que yo, con una interpretación atrevida, he identificado con una futurista saga cinematográfica.


The visionary and creative genius of Antoni Gaudi had no limits. This week I suggest you a little visit to the modernist fireplaces that the great catalan architect built over a hundred years ago on the Casa Mila from the Passeig de Gràcia of Barcelona and, with a bold interpretation, I have identified with some futurist movies.